Szolgáltatásaink
Orrplasztika

Orrplasztika

Az orr az arcnak meghatározó része, s mint ilyen rendkívül fontos viselőjének külső megjelenése, személyisége szempontjából. Egy előnytelen orr hátrányos helyzetbe hozhatja tulajdonosát mind a köz-, mind a magánélet szférájában.

Ennek megfelelően egy jól sikerült orrplasztika a páciens számára külső megjelenése-, belső harmóniája, önbizalma, társadalmi-, társasági- és magánéletben való boldogulása, szempontjából ugrásszerű, pozitív változást hozhat.

Célunk az arcnak egy harmonikus összhatást kölcsönözni, amelyben az orr esztétikus, szép középpontot képez.

Ez elérhető orrplasztikával, ami az orr alaki hibáit javító műtéti beavatkozás, mely szükség szerint az orr csontos és/vagy porcos vázának átalakítását, a lágyrészeknek az új vázhoz idomítását, ezáltal az orrnak a kívánt alakra formálását jelenti.

Dr. Kathó Jenő 35 éves fül-orr-gégészeti és 22 éves plasztikai sebészeti tapasztalattal nagyszámú sikeres orrplasztikát végzett. A következőkben az orrplasztika fontosabb kérdéseiben foglal állást:

Milyen életkorban jön szóba?

Az orrműtét végzésének alsó korhatára nőknél 16, férfiaknál 18 év, amely életkor későbbre tolódhat, ha a növekedés még egyértelműen nem zárult le.

Milyen érzéstelenítést alkalmazunk?

A műtéteket többnyire altatásban végezzük, de egyes esetekben helyi érzéstelenítésben is végezhetők.

Mit jelent a teljes vagy részleges orrkorrekció, mi a másodlagos orrkorrekció?

A teljes orrkorrekció azt jelenti, hogy az orrnak mind a csontos-, mind a porcos vázát, ill. a hozzá tartozó lágyrészeket korrigálni kell. Amennyiben a csontos részen szükséges változtatni, akkor minden esetben szükséges a porcos rész hozzáigazítása az új csontos orrhoz. Amennyiben a csontos orr nem igényel változtatást, akkor az ú.n. részleges orrkorrekció is elégséges, ami a porcos orrnak-, az orrcsúcsnak-, szükség esetén az orrszárnyak lágyrészeinek a korrekcióját jelenti. Másodlagos orrkorrekción egy (vagy több) nem teljes sikerrel végzett orrplasztikai műtéten már átesett orr újbóli korrekcióját értjük. Az ilyen műtétek mindig bonyolultabbak, nehezebbek, mint az első műtét, mivel a műtéti terület heges, a szövetek egy része hiányozhat, más részük előnytelen helyen található. A gyógyulás is elhúzódóbb lehet ezen esetekben, az orr hosszabb ideig hajlamos a duzzadásra, huzamosabb ideig lehet érzékeny hidegre, hosszabb idő alatt alakulhat ki az orr végleges formája.

Hogyan kell a műtétet elképzelni?

A műtéti behatolás a legtöbb esetben kizárólag az orr belsejében van - ennek megfelelően a műtétnek látható hege nem marad.
Ritkán szükséges a két orrnyílást elválasztó bőrhíd-felső ajak szögleténél-, speciális esetben az orrszárnynak az arc bőrével képzett áthajlásában is is ejteni egy alig észrevehető heggel gyógyuló néhány milliméteres metszést.

Meddig tart a műtét?

Átlagos esetben a műtét kb. 1,5 óra hosszat tart. Egy másodlagos orrplasztika hosszabb, mint egy első műtét.

Mire figyeljünk a műtét utáni első időszakban?

A műtét végén az orrhátra általában 1 hétre – ritkábban, ferde orr esetén 2 hétre – rögzítő sín kerül. Az orrba egy napra tampont helyezünk.
A műtét után a két szem körül vérömleny, duzzanat keletkezik, maga az orr is duzzadt lesz (tulajdonképpen a csonton végzett beavatkozás egy célzatos, irányított orrcsonttörés), mely kísérő jelenségek rövidebb-hosszabb idő után elmúlnak.
7-10 napig felpolcolva ajánlatos aludni, hogy ezen duzzanatokat lehetőség szerint mérsékeljük!
Felléphet a közvetlen műtét utáni időszakban az orr pörkösödése, ez orrkenőcs használatát teszi szükségessé.
2 hétig orrot fújni, erőlködni, forró és csípős, fűszeres ételeket enni, alkoholt fogyasztani, napozni tilos! Napozás még további 5 hétig nem ajánlott.
A vérömlenyek felszívódási ideje kb. 2 hét, mely után az orr kissé még duzzadt marad, de lényegében már olyan külseje lesz, hogy nem kelti operált orr benyomását egy külső szemlélőben.
Egy hét – ritkán két hét – múlva történik a rögzítő sín eltávolítása. A belső varratok felszívódó fonallal történnek – így varratszedés nem szükséges.
Amennyiben külső varrat van, úgy 1 hét múlva, a gipszlevétellel együtt eltávolítjuk. Nagyon fontos az orrot a műtét után kb. 6 hétig még kisebb traumáktól is óvni, hidegre hetekig (ill. az első télen) érzékeny lehet az orr a műtét után.
Részleges orrplasztika esetén az orr csontos vázát a műtét nem érinti, így gipszrögzítés nem mindig szükséges, bár az orrduzzanat megelőzése céljából gyakran sor kerül rá. Tampon 1 napig ugyanúgy kerül az orrba. Részleges műtét esetén kisebb a duzzanat, bevérzés, rövidebb a gyógyulási idő.
A teljes korrekció műtétre vonatkozó összes egyéb tudnivaló érvényes részleges orrkorrekció esetén (esetleg szövődmények, kockázatok, életmódbeli utasítások) is.

Mi várható hosszú távon?

Az orr végleges formája csak hónapok (max. 1 év) alatt alakul ki, mivel ahhoz, hogy a bőr idomuljon az alatta megváltozott csontos – porcos vázhoz, ilyen hosszú időre van szükség. Az orr végleges formájának kialakulását a műtéttel nem lehet 100 %-ban garantálni. Az egyéni műtéti eredmény nagyban függ a műtét utáni időszakban a szervezet saját reakcióitól (hegesedés). Tekintettel arra, hogy a műtét során tudatosan kivitelezett orrcsont-törés nem csontosan, csupán kötőszövetesen gyógyul, az orr durva traumákkal szembeni ellenállóképessége gyengül. Ez azt jelenti, hogy normál életvitel mellett nem kell tartani az orr eldeformálásától, de küzdősportok-, labdajátékok-, ill. minden olyan sporttevékenység versenyszerű űzése, mely közelharccal, orra mért nagyobb ütésekkel járhat, nem ajánlatos.

Mikor ajánlatos orrkorrekciót és orrsövény műtétet egyszerre végezni?

Amennyiben a páciensnek
- orrsövényferdülése van, amely olyan fokú, hogy orrlégzési panaszt okoz, ill.
- a plasztikai műtét után valamelyest szűkebbé váló orrnál várhatóan orrlégzési panaszt okozna,
- vagy az orrsövényferdülés korrekciója nélkül az orrhát ferdesége nem korrigálható, úgy egy ülésben elvégezzük az orrsövény műtétet is.

Ez a kombinált műtét, ami tulajdonképpen két műtét mindenképpen altatásban történik.
Ugyan az orrtampon itt hosszabb ideig marad az orrban (a műtét utáni második-, harmadik napon, két részletben távolítjuk el), a műtét utáni napon a páciens hazamehet, s a megbeszélt időpontban kell visszajönnie a tamponszedésre.

Lehetséges orrplasztikát Hyaluronsav injekcióval végezni?

Az orr bizonyos formai hibái valóban javíthatók Hyaluronsav injekcióval. Bár, ez a beavatkozás sokkal egyszerűbb, mint a műtéti korrekció, azonban csak korlátozott esetekben eredményes. Bizonyos bemélyedések, aszimmetriák, kisfokú nyeregorr és szövethiány, vagy kontúrhiba azonban szép eredménnyel javítható. Minden más esetben, ahol szöveteltávolítás szükséges, ez a módszer nem alkalmas.

További információkat a Hyaluronsav injekcióról itt talál.


Bejelentkezés
 
Adatkezelési nyilatkozat - © Copyright - Medica Bellissima
e-Communication